Teoksil

2011 - XVI Avatud Ühiskonna Foorum

"Kas kosmopoliitne kommunikatsioon ja globaliseeruv maailm ohustavad rahvuskultuure?"

28. oktoober 2011

Peaesineja: Pippa Norris

XVI Avatud Ühiskonna Foorumi peaesineja professor Pippa Norris on tuntud akadeemik, poliitilise kultuuri ning kommunikatsiooni- ja demokraatia uurija, Harvardi Ülikooli võrdleva poliitika õppejõud ja värske Johan Skytte preemia laureaat.

Norris jagab preemiat koos tuntud poliitikateadlase Ronald Inglehartiga „uuenduslike ja erakordsete saavutuste eest ülemaailmses kontekstis poliitilise kultuuri tähtsuse ja põhjuste uurimisel“. Mitteametlikult peetakse Skytte preemiat politoloogia Nobeliks ning varasemalt on preemia pälvinud näiteks Robert Dahl, Sidney Verba, Robert Putnam ja Rein Taagepera.

Aastatel 2006-2007 juhtis Norris New Yorgis ÜRO Arenguprogrammi Demokraatliku valitsemise töögruppi ning alates 2011. aastast töötab ta külalisprofessorina Sidney Ülikooli Rahvusvaheliste suhete osakonnas. Varasemalt on Norris töötanud külalisprofessorina näiteks ka Columbia Ülikooli, California-Berkeley Ülikooli, Oslo Ülikooli ja Cape Towni ülikooli juures. Enne Harvardisse siirdumist õpetas Pippa Norris Edinburghi Ülikoolis.

Norrise teadustöö võrdleb demokraatlikke protsesse ja demokratiseerumist, valimisi, kultuuri ja avalikku arvamust, poliitilist kommunikatsiooni ja soopoliitikaid erinevates riikides üle maailma. Tuntud esineja ja auhinnatud kirjanikuna on ta tänaseks avaldanud enam kui 40 raamatut ning tema teoseid on tõlgitud ligi paarikümnesse keelde. Ta on töötanud eksperdina mitmete rahvusvaheliste organisatsioonide juures nagu näiteks ÜRO, UNESCO, OSCE, Euroopa Nõukogu, Maailmapank, National Endowment for Democracy ja Suurbritannia Valimiskomisjon.

Norrise viimased raamatud on Kosmopoliitne kommunikatsioon: Rahvuslik mitmekesisus globaliseerunud maailmas (Cosmopolitan Communications: National Diversity in a Globalized World, 2009, koos Ronald Inglehartiga), Demokraatia defitsiit: Tagasipöördumine kriitiliste kodanike juurde (Democratic Deficits: Critical Citizens Revisited, 2011). Tema peagi ilmuva järgmise raamatu pealkiri on Miks demokraatlik valitsemine? Rikkus, heaolu ja rahu (Why Democratic Governance? Prosperity, Welfare and Peace, 2012).

Foorumit juhatab ajakirjanik Priit Hõbemägi. Pippa Norrise loengule järgnevas arutlusringis osaleb Tartu Ülikooli sotsiaalse kommunikatsiooni professor, ühiskonnateadlane Marju Lauristin.