Teoksil

2018 - XXII Avatud Ühiskonna Foorum

Euroopa võlakriisi pikk vari: ühiskondlikud pinged ja majanduse taastumine

2. oktoober 2018 Tallinn Nordic Hotel Forum

XXII Avatud Ühiskonna Foorum uuris Euroopa võlakriisi mõjusid erinevates riikides tekkinud sotsiaalsetele pingetele ja populismi tõusule.

Foorumi üks peaesinejatest oli Heather Grabbe, filantroop George Sorosi loodud Avatud Ühiskonna Fondide võrgustiku Euroopa Poliitika Instituudi (Open Society European Policy Institute) direktor. “Kümme aastat tagasi alanud rahanduskriis on tugevalt mõjutanud poliitikat kõigis Euroopa Liidu riikides. Just võlakriis käivitas poliitika muutumise parem/vasak teljelt uute vastandusteni, mis mõjutavad tänaseks terve Euroopa integratsiooni ,” kommenteeris Grabbe foorumi teemavalikut.

Teiseks peaesinejaks ja Heather Grabbe’i vestluskaaslaseks oli Olli Rehn, endine Euroopa Komisjoni volinik ning Soome majandusminister, kes 2018. aasta kevadest juhib Soome keskpanka. “Me peame jätkama tööd sellise Euroopa nimel, mis avab meie kodanikele võimalused innovatsiooniks, uute ettevõtete ja seega ka uute töökohtade loomiseks. Vaatamata raskustele, peame vabakaubanduslepingutega püüdlema majanduskasvu suunas ka väljaspool Euroopa geograafilisi piire. Ja lõpuks peame püüdlema sellise Euroopa suunas, mis tagab meile kodanikuõigused ja sotsiaalse õigluse digiajastul,” ütles Rehn. 

Foorumi teise osa juhatas sisse mõttekoja Praxis juhatuse esimees Tarmo Jüristo, kes peegeldas Grabbe'i ja Rehni räägitut Eesti ühiskonda. Lühikesele sissejuhatusele järgnes arutelu “Eesti: asjade seis”, kus lisaks Jüristole esinesid Tartu Ülikooli eetikakeskuse asutaja ja juhataja, professor Margit Sutrop; Tallinna Ülikooli dotsent, politoloog Mari-Liis Jakobson ning kommunikatsiooni-ettevõtte META Advisory Group partner ja strateegiline nõustaja Andreas Kaju.

“Paljudele inimestele on suureks mõistatuseks, kuidas britid said valida Brexiti ning tulla võimule Donald Trump või miks Ungari ja Poola ründavad Euroopa Liidu alusväärtusi. Eestil pole mingit põhjust arvata, et “meiega nii ei saa minna”. Enne järgmisel aastal toimuvaid Riigikogu ja Europarlamendi valimisi on oluline mõelda, mida erinevad osapooled saavad ära teha, et pinnas populismi levikuks oleks võimalikult ebasoodne ja valimised ei kujuneks emotsioonide turuplatsiks,” märkis professor Margit Sutrop. 

Foorumit juhtid Eesti Rahvusringhäälingu ajakirjanik, 2012-2018 Brüsseli korrespondendiks olnud Johannes Tralla

Esinejad ja ajakava meie veebi inglisekeelses versioonis.

XXII Avatud Ühiskonna Foorum korraldati koostöös Tartu Ülikooli eetikakeskusega. Konverentsi korraldamist toetas Tartu Ülikooli eetikakeskus Haridus- ja Teadusministeeriumi riikliku programmi „Eesti ühiskonna väärtusarendus 2009–2013“ jätkuprogrammi raames.

XXII Open Society Forum. Estonia: State of Affairs


Video käivitamisel laetakse väline meedia ja YouTube'i privaatsuseeskirjad kohalduvad