Teoksil

2022 - XXV Avatud Ühiskonna Foorum

Kliimamuutused ja ränne

29. september 2022 Tallinnas, Fotografiskas koostöös MTÜ Mondoga

Foorumi salvestus eestikeelse sünkroontõlkega


Video käivitamisel laetakse väline meedia ja YouTube'i privaatsuseeskirjad kohalduvad

Foorumi salvestus inglise keeles (YouTube)

Kliimakriis võis viimastel aastatel korraks koroonapandeemia varju jääda, kuid sellest hoolimata on see jätkuvalt meie aja kõige pakilisem väljakutse. Sündmuse eesmärk on aidata kaasa kliima-, keskkonna- ja rändealase kirjaoskuse parandamisele ühiskonnas ning eelkõige anda noortele võimalus oma tuleviku osas kaasa rääkida. Kuna kliima ja ränne on omavahel tihedalt põimunud, vaatame nendele teemadele peale tervikuna. 

Foorumi peaesinejaks oli sel aastal kanada sotsiaalantropoloog professor Mark Nuttall, kes on uurimistööd teinud Gröönimaal, Alaskal, Kanadas, Soomes, Šotimaal ja Walesis ning keda huvitavad muu hulgas ilmastiku ja kliima antropoloogia ja keskkonnaajalugu, keskkonnamuutused ning identiteedid ja piirialad.

Professor Mark Nutalliga vestles Eesti Vabariigi endine president Kersti Kaljulaid ning sellele järgnes arutelu, kus lisaks Mark Nuttallile osalesid veel Euroopa Komisjoni asepresidendi Frans Timmermansi diplomaatiline vanemnõunik Anthony Agotha, ettevõtja ja jätkusuutliku investeerimisplatvormi Grünfin asutaja Triin Hertmann ning Eesti kliimaaktivist Kertu Birgit Anton. Arutelu juhtis inimgeograaf ja Tallinna Tehnikaülikooli rohelise ülemineku prorektor professor Helen Sooväli-Sepping.

Foorumi teine osa keskendus noorte kliimaaktivismile. Uurisime, mis motiveerib noori globaalsetes küsimustes, nagu kliimamuutused ja ränne, midagi ette võtma ja milline aktivism võib tuua ühiskonnas muutusi. Kuidas tulla toime hirmu ja ärevusega, mis võivad ümbritseda kliima- ja rändeküsimusi ning kuidas luua positiivseid tulevikuväljavaateid. Samuti seda, kas segaste sõnumite ajastul peaks kliimaõpetus olema osa iga kooli õppekavast. Arutelu juhtis laulja ja muusik Marten Kuningas. Panelistidena astusid üles noorteaktivist Dominika Lasota (Poola), Eesti noorteaktivist Alesja Jagolnik, Tallinna 32. Keskkooli õpetaja ning Tallinna Aasta põhikooli õpetaja 2018 ja 2019 Maarit Jõemägi; tulevane sotsiaalteadlane ning TÜ Ühiskonnateaduste instituudi kestliku ülemineku doktorant Kaisa Jõgeva.

Avatud Ühiskonna Foorumi toimumist toetasid Euroopa Komisjon, Eesti Rahvusvahelise Arengukoostöö Keskus - ESTDEV, Euroopa Komisjoni esindus Eestis ja Kanada Suursaatkond.

Ajakava

12:30 Registreerimine ja kerge lõuna

13:00 Avasõnad    

  • Mall Hellam, Avatud Eesti Fond
  • Diana Tamm, MTÜ Mondo

13:15-13:30  Marten Kuninga muusikaline sissejuhatus

13.30-14.00 Arutelu presidendi Kersti Kaljulaidi ja  sotsiaalantropoloogi Mark Nuttall'i vahel.

14:00-15:15 Esimese paneeli arutelu "Kliima ja ränne: Väljakutsed ning võimalused". Osalevad Mark Nuttall, Anthony Agotha, Triin Hertmann ja Kertu Birgit Anton. Arutelu juhib  Helen Sooväli-Sepping. 

15:15-15:45 Kohv ja suupisted

Teine paneel

15:45 Keenia kliimaaktivisti ja Hali Hewa nimelise kliimateemaliste taskuhäälingute saatejuhi Abigael Kima video formaadis sissejuhatus teise paneeli 

16:00-17:30 Teise paneeli arutelu "Tulevik, aktivismi vormid, emotsioonid ja käitumine". Paneelis osalevad noorteaktivist Dominika Lasota (Poola), Eesti noorteaktivist Alesja Jagolnik, Tallinna 32. Keskkooli õpetaja ning Tallinna Aasta põhikooli õpetaja 2018 ja 2019 Maarit Jõemägi; tulevane sotsiaalteadlane ning TÜ Ühiskonnateaduste instituudi kestliku ülemineku doktorant Kaisa Jõgeva. Arutelujuht on Marten Kuningas.

17:30 Melu 

Foorumi esinejad

Mark Nutall on sotsiaalantropoloog, kes on uurimistööd teinud Gröönimaal, Alaskal, Kanadas, Soomes, Šotimaal ja Walesis ning keda huvitavad muu hulgas ilmastiku ja kliima antropoloogia ja keskkonnaajalugu, keskkonnamuutused ning identiteedid ja piirialad. Mark on sotsioloogia ja sotsiaalantropoloogia lektor Aberdeeni Ülikoolis ning sai doktorikraadi Cambridge-i Ülikoolis. Loe Mark'i kohta rohkem tema kodulehelt marknuttall.com 

Kersti Kaljulaid oli Eesti President aastatel 2016-2021. Läbi aastate on Kersti kaitsnud Eesti ühiskonna alustalasid: demokraatia, inimõigused, võrdne kohtlemine ja sõnavabadus. 2021. aasta suvel nimetas ÜRO peasekretär Kersti Kaljulaidi üleilmseks naiste ja laste õiguste eestkõnelejaks. Kersti Kaljulaid on ka mõjuajakirja Forbes-i poolt 100 mõjukaima naise hulka valitud esimene eestlanna. Ta on hinnatud kõneleja digi, üldise turvalisuse ja välispoliitika teemadel.

Anthony Agotha on Hollandi diplomaat alates 1996. aastast. Ta on lõpetas 1995. aastal Twente Ülikooli avaliku halduse ja poliitikateaduse eriala ning töötab hetkel Euroopa rohelise kokkuleppe asepresidendi diplomaatilise vanemnõunikuna. Tema on varasemalte rollide hulka kuuluvad Euroopa integratsiooni asedirektor Hollandi välisministeeriumis, Euroopa Komisjoni riiklik ekspert Türgi meeskonnas, suursaadik Ljuljanas ja liige Hollandi välisminiteeriumi kantsleri büroos.

Triin Hertmann on jätkusuutliku investeerimisplatformi Grünfin kaasasutaja ning tegev-ja finantsjuht. Tal on üle 20-aastane kogemus tehnoloogia- ja finantstehnoloogia valdkondades olles muuhulgas töötanud ka Skypes. 2011. aastal liitus ta Wise-ga (Transferwise), kus aitas lansseerida Wise-i maksetoimingute ja finantsprotsesse. Triin on aktiivne ingelinvestor ning ta erilise tähelepanu all on iduettevõtted ja naisettevõtjad.

Kertu Birgit Anton on kliimaaktivist ja Fridays For Future liikumise veduriks Eestis. Fridays For Future liikumises on Kertu fookuseks sisuloome sotsiaalmeediasse ja poliitikute nügimine seoses kliimatemaatikaga. Kertu Birgit on ka Tartu Ülikooli teise aasta juuratudeng.

Helen Sooväli-Sepping on inimgeograaf ja rohepöörde prorektor Tallinna Tehnikaülikoolis. Ta kaitses enda doktoritöö inimgeograafia teemal 2004. aastal Tartu Ülikoolis. Heleni akadeemisteks huvivaldkondadeks on linna-ja ruumiplaneerimisega seotud teemad jätkusuutlikkuse vaatenurgast ning kliimaga seotud väljakutsed ühiskonnas. Helen on osalenud mitmetes Euroopa ja Põhjamaade projektides väliseksperdina kui ka hindamiskomisjonides ning samuti on ta kaasa teinud nii Keskkonna-, Kultuuri-, kui ka Rahandusministeeriumi poliitikkkujundamise protsessides. Lisaks on Helen ka 2019/2020 aasta Eesti Inimarengu Aruande peatoimetaja.

Marten Kuningas on laulja, laulukirjutaja ning ansambli Miljardid juhtfiguur. Lisaks on ta varasemalt juhtinud ka telesaateid ning hiljuti ilmus tema esimene luulekogu “Sabata koma”. Kliimakatastroofiga seonduvalt soovib Marten olla osa lahendusest mitte passiivne tarbija ning ta usub, et planeedi päästmiseks on olemas siise, mis toovad  kõigile elusolenditele. ­

Dominika Lasota on kliimaõiguse aktivist Poolast ja samuti ülemaailmse liikumise Fridays For Future liige. Alates Ukraina sõja puhkemisest on ta koos Ukraina aktivistidega aktiivselt Euroopas vene energiaembargo eest võidelnud. Ta koordineerib ka Lives Over Fossils kampaaniat koos aktivistidega üle Ida-Euroopa ning nende tegevusi on kajastatud ka New York Times, CNN, The Guardian, Politico ja paljud teised väljaanded.

Kaisa Jõgeva on viimased aastad tegelenud ühiskondlike muutuste mõtestamisega. Kaisal on psühholoogiaharidus ning ta töötab ka  strateegiakonsultandina. Hetkel teeb Kaisa esimesi samme sotsiaalteadlaste maailmas ja alustas doktorantuuriga, mille katusteemaks on kuidas esile kutsuda suurt siiret kestlikkumale ühiskonnale. Täpsemalt keskendub doktoritöö, kuidas visioneerida noortega kestlikke tulevikke ning vahendada tähendust ekspertide ja noorte vahel.

Alesja Jagolnik on noorteaktivist, kes tegutseb noorteorganisatsioonis Shokkin Groupi Estonia ning töötab ka koolis huvijuhina. Tema kireks on kunst ja kõik sellega seonduv – graafiline disain, joonistamine, laulmine, luule ja looming. Shokkin Groupis hoolitseb Alesja sisuloome ja veab kohalikke projekte.

Maarit Jõemägi on Tallinna 32. Keskkooli sotsiaalteaduste-, ajaloo ja inimeseõpetuse õpetaja. Ta on ka oma kooli UNESCO ühendkoolide võrgustiku projektijuht. Eelmisel aastal osales Maarit koos oma õpilastega kliimastreigil, organiseeris Maailmakoristuspäeva raames koolis koristustalgud ja pidas oma õpilastega Zoomi vahendusel kõnelusi jaapani õpilastega keskkonna teemadel.