Teoksil

2024 - XXVII Avatud Ühiskonna Foorum

Kodanikuühiskonna mõju valimisprotsessidele ja Euroopa Parlamendi valimisdebatt

26. – 26. aprill 2024 Nordic Hotel Forum, Viru väljak 3, saal Sirius

Nii Eestis, Euroopas kui ka kogu maailmas on näha üha jätkuvat ja murettekitavat demokraatia langust ja populismi tõusu. Ühiskonnad, mis kunagi olid avatud, on muutunud suletumaks. Institutsioonid, mis peaks meie kõigi õigusi kaitsma, on sattunud surve alla. Seda kõike on soodustanud ka desinformatsiooni laialdane levik teravdades konflikte erinevate ühiskonna gruppide seas.

Kuid vaatamata demokraatiale esitatud väljakutsetele võib näha ka positiivseid arenguid. Poola 2023. aasta parlamendivalimised näitasid, et kodanikuühiskonna ja poliitilise mobilisatsiooni ühiste jõupingutustega on võimalik autoritaarseid suundumusi tagasi pöörata. Kuigi igal riigil on omad eripärad, seisavad demokraatiad silmitsi sarnaste proovikividega, mille ületamiseks on oluline tihe koostöö ja üksteise kogemustest õppimine. Sel aastal ootavad meid ees Euroopa Parlamendi ja mitmed teised valimised liikmesriikides, mis muudavad kodanikuühiskonna rolli ja osalusstrateegiad üha olulisemaks. 

XXVII Avatud Ühiskonna Foorumil arutlemegi selle üle, kuidas kaasata kodanikke aktiivselt demokraatlikesse protsessidesse ning soodustada nende osalemist demokraatliku avaliku ruumi kujundamisel. Foorumi esimeses arutelus, pealkirjaga “Kodanikuühiskonna mõju valimisprotsessidele: kuidas võita valimisi?”, jagavad Eesti, Poola ja Slovakkia eksperdid teadmisi ja tööriistu kodanikuühiskonna mobiliseerimise mõjust oma koduriigi hiljutistel valimistel ning jagavad meetodeid tõhusaks võitluseks propagandaga.

Foorumi teises osas toimub Euroopa Parlamendi kandidaatide valimisdebatt “Eesti 20 aastat Euroopa Liidus: kas sellist Euroopat me tahtsimegi?”. 6.-9. juunil toimuvad Euroopa Parlamendi valimised. Seekord on need Eesti jaoks erilise tähendusega, kuna täpselt 20 aastat tagasi sai Eestist ja mitmest teisest Euroopa riigist täieõiguslik Euroopa Liidu liige. Tänaseks on liitumisjärgne optimism mõnevõrra vaibunud: demokraatia on nii Euroopas kui mujal maailmas olnud languses, kodanikuruum kitsenemas, sõda Ukrainas ei näita lõppemise märke, tunda on süvenevat polariseerumist ning inflatsioon ja kliimamuutused ei jäta ühtegi inimest puutumata. 

Samas on üks Euroopa ühenduse loojatest Jean Monnet tõdenud, et Euroopat ehitataksegi kriisides ja ta hakkab koosnema kriiside lahendustest. Kriisidest väljumiseks on aga oluline otsustajate ja kodanike vaheline kahekõne ja koostöö. Kuidas kaasata inimesi tõhusamalt otsustusprotsessidesse ja kutsuda Euroopa teemadel kaasa rääkima? Kuidas üheskoos hallata kriise ja tugevdada demokraatiat? Mida oleme 20 aasta jooksul ELi liikmena õppinud? Nendele ja paljudele teistele demokraatia ja ELi tulevikku puudutavatele küsimustele otsimegi Euroopa Parlamendi kandidaatide debatil vastuseid. Üritusel osalejad on oodatud julgelt kandidaatidele küsimusi esitama. 

 

 

Foorumi päevakava

12:00-13:00 Registreerimine ja tervituskohv

13:00-13:30 XXVII Avatud Ühiskonna Foorumi avamine:

  • Tervitussõnad, Mall Hellam, Avatud Eesti Fondi juhataja;

  • Avakõne (video), Dubravka Šuica, Euroopa Komisjoni asepresident demokraatia ja demograafia valdkonnas;

  • Avakõne, Marius Dirdal, Norra Kuningriigi suursaadik Eestis.

13:30-15:00 Arutelu “Kodanikuühiskonna mõju valimisprotsessidele: kuidas võita valimisi?” (inglise keeles, tõlkega eesti keelde). Arutlevad: Tarmo Jüristo, kodanikuaktivist ja Sihtasutus Liberaalne Kodanik asutaja ja eestvedaja, Eesti; Ewa Kulik-Bielińska, Stefan Batory Fondi direktor, Poola; Fedor Blaščák, Slovakkia Avatud Ühiskonna Fondi direktor. Moderaator: Bart Cosijn, moderaator ja koolitaja, Eesti Dialoogi Akadeemia asutaja. 

15:00-15:30 Kohvipaus

15:30-17:00 Euroopa Parlamendi kandidaatide valimisdebatt “Eesti 20 aastat Euroopa Liidus: kas sellist Euroopat me tahtsimegi?” (eesti keeles, tõlkega inglise keelde). Arutelu juhib Speaksmart´i koolitaja ja moderaator Margo Loor, debatis osalevad Marina Kaljurand (Sotsiaaldemokraatlik Erakond), Erki Savisaar (Keskerakond), Yoko Alender (Reformierakond), Arvo Aller (Eesti Konservatiive Rahvaerakond), Hendrik Johannes Terras (Eesti 200) ja Jüri Ratas (Isamaa). 

Esita Euroopa Parlamendi kandidaadile küsimus siin: https://app.sli.do/event/vmynRX1aZgqghyfcqYR6jj/live/questions

 

17:00 Foorumi lõpetamine

17:00-18:00 Vestlused vabas vormis ja suupisted

*Korraldaja jätab endale õiguse teha programmis muudatusi. 

Tehniline info

Foorumi töökeeleks on inglise keel, Euroopa Parlamendi valimiste debatt toimub eesti keeles. 

Üritusel on olemas sünkroontõlge inglise ja eesti keelde. 

Foorumile registreerimine algab aprilli alguses, foorumil saab osaleda kutse alusel. 

Kogu üritusest toimub ka otseülekanne, mida saab vaadata aadressil www.oef.org.ee

Lisainfo ja meediapäringud: Jete Aljasmäe, jete@oef.org.ee

XXVII Avatud Ühiskonna Foorumi korraldamist rahastab Aktiivsete Kodanike Fond ja Euroopa Liit projekti “CoviDemocracy in the Baltics” raames. 

 

Esinejad

Bart Cosijn

Bart Cosijn

Moderaator, koolitaja, Eesti Dialoogi Akadeemia asutaja

Bart Cosijn on moderaator, koolitaja, konsultant ja Eesti Dialoogi Akadeemia asutaja. Viimase viieteistkümne aasta jooksul on ta tegelenud  avalike arutelude, dialoogide, osalusprotsesside ja poliitiliste debattide juhtimisega. Samuti koolitab ta moderaatoreid avalikes asutustes, ülikoolides ja avalike vestluste keskustes.  

Ewa Kulik-Bielińska

Ewa Kulik-Bielińska

Stefan Batory Fondi direktor

Ewa Kulik-Bielińska on tuntud Poola kodanikuaktivist, tõlkija ja Stefan Batory fondi direktor. Ta on Poola üleriigilise liikumise „Solidaarsus“ üks kaasasutajatest, mis loodi 1980. aastal ja mis tõi kokku kodanikke kõikidest valdkondadest võitlemaks kommunistliku režiimi vastu. Liikumine päädis 1989. aastal Poola kommunistliku valitisuse lagunemisega ja demokraatlikke protsesside algusega. 

Ewa on tegutsenud mitmetes vabaühendustes nagu näiteks Poola Tõlkijate Liit, Poola PEN Klubi ja Poola Kirjanike Liit. Alates 2000. aastast töötas ta Stefan Batory Fondi teabe- ja arendusdirektorina, asudes 2010. aastal fondi direktori ametikohale. Ewa on olnud aastaid juhtiv eestkõneleja soodsa õiguskeskkonna loomisel filantroopia ja kodanikuaktivsimi valdkonnas nii Poolas kui ka Euroopas. 

Ewa oli Poola eratoetusi andvate institutsioonide ühenduse Poola rahastajate foorumi algataja ja asutaja. Lisaks oli ta aastatel 2014–2017 Euroopa Fondide Keskuse juhataja, mis hõlmab erinevaid Euroopa ja rahvusvahelisi juhtivaid filantroopiaga tegelevaid institutsioone, mis tegelevad kodanikuühiskonna, sotsiaalse õigluse, kultuuri ja teadusuuringute toetamisega Euroopas ja kogu maailmas.

Margo Loor

Margo Loor

Moderaator ja koolitaja, Speaksmart

Margo on alates 1998. aastast läbi viinud argumentidel põhineva veenmise, arutelu ja otsustamise koolitusi täiskasvanutele ning juhtinud arutelusid seminaridel ja konverentsidel. Alates 2019. aastast on tema kogemustepagas jõudsalt täienenud erinevate e-koolituste läbiviimise ja selle teistele (koolitajatele) edasiandmisega ning üldise e-õppimise ülesseadmisega erinevates organisatsioonides.  Ta on nõustanud mitmete välisriikide väitlusprogrammide käivitamist ja arendamist Myanmaris, Laoses, Kambodžas ja Nepaalis ning töötanud koolitajana rahvusvahelisel tasemel: andnud loengud Chiang Mai Ülikoolis, Tais ja Istanbulis. Lisaks moderaatori -ja koolitajatööle on Margo e-demokraatiat arendava vabaühenduse CitizenOS kaasasutaja ja tehnoloogia evangelist. 

Fedor Blaščák

Fedor Blaščák

Slovakkia Avatud Ühiskonna Fondi direktor

Fedor Blaščák on Slovakkia filosoof, publitsist ja kodanikuaktivist ja alates 2022. aastast ka Slovakkia Avatud Ühiskonna Fondi direktor (Open Society Foundation Slovakia), kes on oma kodumaal tuntud panuse poolest kaasaegsesse ajalukku ning mälu-, haridus- ja kultuuripoliitikasse. Fedoril on üle kahekümne aasta kogemusi kolmandas sektoris ja erinevates mittetulundusühingutes ning ta on tuntud ka kui kommunistliku salapolitsei ajalugu kajastava dokumentaalsarja "ŠtB: Top Secret" kaasautorina. 

Tarmo Jüristo

Tarmo Jüristo

SALK juht ja asutaja

Tarmo Jüristo on tuntud kodanikuaktivist, kolumnist ning Salga (Sihtasutus Vaba Kodanik) asutaja ja juht. SALK loodi selleks, et võidelda ja seista liberaalse maailmavaate ning laiemas mõttes avatud ühiskonna eest. Sihtasutus on oma tegevusega panustanud abieluvõrdsuse saavutamisse ning osaleb aktiivselt Eesti väärtusruumi kujundamisel pakkudes argumente ja osalusvõimalusi vaba ja avatud ühiskonna, kestliku keskkonna, vähemuste õiguste, solidaarsuse ja vaba meedia toetamiseks Eestis. 2012. aastal oli Tarmo riigivalitsemise probleemsetele valupunktidele keskenduva kodanikualgatuse Harta 12 algatajatest ning ta on aastaid seisnud abieluvõrdsuse eest. 

Tarmo on juhtinud ka kahte näidendit Von Krahli Teatris ja NO99-s, mida peetakse kaasaegse Eesti teatri lipulaevaks. Ta on lõpetanud Tartu Ülikooli rahanduse ja krediidi erialal ning töötanud 15 aastat finantssektoris, äri- ja investeerimispanganduse ning riskikapitali juhtimise valdkondades. Hetkel lõpetab ta Tallinna Ülikoolis kultuuriteaduste doktorantuuri.

Marius Dirdal

Marius Dirdal

Norra Kuningriigi suursaadik Eestis

Marius Dirdal on Norra suursaadik Eestis alates 2022. aastast. Ta on Norra välisteenistuse liige alates 1995. aastast, kus ta on keskendunud Venemaa ja Arktika asjadele, energeetikale ning regionaalsele Euroopa ja Põhjamaade koostööle. Ta on varasemalt olnud ametis ka Moskvas, Kopenhaagenis ja Washington DC-s. Dirdalil on kraad Oslo ülikoolist ja Bergeni ülikoolist riigiteaduste ja vene keele alal.

Dubravka Šuica

Dubravka Šuica

Euroopa Komisjoni asepresident demokraatia ja demograafia valdkonnas

Alates 2019. aasta detsembrist on Dubravka Šuica Euroopa Komisjoni asepresident, kes vastutab demokraatia ja demograafia valdkonna eest. Šuica on pärit Horvaatiast, Dubrovniku, kus ta töötas kaks ametiaega esimese naislinnapeana ja 2006. aastal pälvis ta aasta maailmalinnapea auhinna. Dubravka Šuica astus poliitikasse 1990. aastatel Horvaatia Demokraatliku Liidu liikmena ning oli Horvaatia parlamendi liige ja ELi integratsioonikomisjoni aseesimees. Aastatel 2004–2009 oli ta Horvaatia Vabariigi Linnade ja Omavalitsuste Liidu juhatuse liige. Kümme aastat oli ta Euroopa Nõukogu Kohalike ja Regionaalsete Omavalitsuste Kongressi asepresident. Aastatel 2013–2019 oli Dubravka Šuica Euroopa Parlamendi liige ja väliskomisjoni aseesimees. 2019. aasta juunis valiti Šuica Euroopa Parlamendi EPP fraktsiooni esimeseks aseesimeheks ning alates 2012. aastast on ta EPP Women asepresident.